Sinds de eerste publicatie van deze beste bbq gids hebben we ongeveer 65 barbecues overwogen. Na het evalueren van 8 nieuwe bbq’s van dit jaar, bevelen we de Weber Original Kettle Premium van 57 cm. aan als beste bbq. Technisch gezien was deze barbecue nieuw in 2015, maar toch zal hij vertrouwd voelen voor iedereen die ooit een model heeft gebruikt (en daarvan heeft gehouden) dat is gebaseerd op het Weber “kettle barbecue” design dat al tientallen jaren oud is. De huisstijl van Weber is onlangs veranderd. Deze barbecue is de bijna identieke vervanger van onze vorige keuze, de 22,5 inch Weber One-Touch Gold Charcoal Barbecue van 22,5 inch. Deze laatstgenoemde barbecue hebben we, sinds we deze gids voor het eerst publiceerden, met veel plezier getest. De Weber Original Kettle Premium is niet al te duur, moeilijk in gebruik of een high-end product. Deze barbecue is echter gemaakt om het lang vol te houden en zorgt voor een heerlijk mals stukje vlees, wat deze bbq met recht de beste bqq van dit moment maakt.

De Weber Original Kettle Premium is onze beste bbq keuze, omdat hij je alles geeft dat je nodig hebt in een kolenbarbecue en dat allemaal voor een scherpe prijs. Het meest belangrijke kenmerk van deze barbecue is het briljante veelzijdige ketel-ontwerp dat door geen ander merk geëvenaard wordt.
De Weber Original Kettle Premium is onze beste bbq keuze, omdat hij je alles geeft dat je nodig hebt in een kolenbarbecue en dat allemaal voor een scherpe prijs. Het meest belangrijke kenmerk van deze barbecue is het briljante veelzijdige ketel-ontwerp dat door geen ander merk geëvenaard wordt. Dit design is in staat tot het aanbraden van een biefstuk of het roken van een varkensschouder op een oppervlakte die groot genoeg is voor 15 burgers. Daarnaast is de bbq compact genoeg om op een terras te passen. De barbecue is simpel in het gebruik en gemakkelijk te onderhouden. De materialen zijn duurzaam en het bedrijf staat achter het product als er iets misgaat. Mensen hebben een Weber barbecue tientallen jaren lang in hun bezit en het product heeft een garantie van 10 jaar. De experts zijn unaniem in het prijzen van deze simpele kolenbarbecues, omdat ze beter zijn dan de goedkopere producten op de markt. De duurdere modellen presteren daarnaast niet significant beter dan de goedkopere modellen van Weber, vaak koop je extra ruimte op de barbecue of meer luxe.
Je kunt meer betalen (voor een ander merk of een betere Weber), maar dit is echt niet nodig. Het specifieke model dat we hebben gekozen is een product uit de middenklasse dat dezelfde kenmerken heeft als barbecues met een hogere prijs. De Weber heeft een handige asbak die ervoor zorgt dat je niet knoeit en een grill rooster met een klep, waardoor het mogelijk is om hout of extra kolen toe te voegen aan het vuur. Daarnaast heeft het model dezelfde geëmailleerde afwerking en een handvat dat niet heet wordt. Deze laatste twee kenmerken onderscheiden de Weber producten van barbecues van overige concurrenten. De toevoegingen bij een duurdere Weber (bijzettafels, tonnen voor het bewaren van kolen en een speciaal rooster dat het mogelijk maakt om een wok of pizzasteen te plaatsen, zijn niet nodig). Pro tip: Een handig slimmigheidje aan de Original Kettle Premium: De toevoegingen los kopen is goedkoper dan wanneer je het model koopt waarbij deze extra’s zijn inbegrepen.
Als de Weber Original Kettle Premium niet verkrijgbaar is, kun je kiezen voor de Weber Master-Touch Barbecue van 57 centimer. Deze bbq heeft dezelfde kenmerken als onze keuze, plus het speciale rooster dat we eerder noemden: de verwijderbare cirkel in het midden, waardoor je een pizzasteen, een wok, een Koreaanse barbecue of een ander extra element kunt plaatsen. Dit model heeft extra ruimte voor groot voedsel, zoals varkensschouders en hele kippen. Daarnaast heeft hij een verwarmingsrek en iets andere wielen. We denken dat de meeste mensen de andere wielen of de extra ruimte niet zullen opmerken, maar als je het speciale rooster wilt (de Gourmet BBQ System Hinged Cooking Grate), raden wij aan om deze los te kopen voor ongeveer €35 om deze toe te voegen aan onze beste bbq keuze.
Als de standaard ketel te groot is voor de hoeveelheid opslagruimte in je woning of als je een kleine barbecue wilt om mee te nemen naar de camping, dan hebben we ook daarvoor een goede optie. Het is de Weber Smokey Joe Premium Charcoal Barbecue. Ook deze barbecue heeft de vorm van een ketel maar heeft veel kleinere afmetingen. Het oppervlak van de barbecue is groot genoeg voor het grillen van zes hamburgers, steaks of groenten voor twee. In 2015 heeft deze een nieuwe naam. Voorheen heette deze de Smokey Joe Gold en misschien wordt hij op sommige plekken nog onder die naam verkocht. Het is echter precies dezelfde barbecue. Het model weegt ongeveer 3,5 kilo en heeft stevige aluminium poten en een deksel. Daarnaast heeft deze een twee ietwat ongebruikelijke handvaten die het deksel omhoog kunnen houden als je aan het barbecuen bent. Je kunt het deksel vervolgens weer vastklemmen als je klaar bent. Dit zorgt ervoor dat het model gemakkelijk met slechts een hand te verplaatsen is, ook als deze vol zit met kolen. Het model is gemaakt van hetzelfde stevige geëmailleerde staal als dat van de Original Kettle Premium en heeft dezelfde 10-jarige garantie.
Er zijn veel andere draagbare barbecues te vinden, maar geen van deze zijn veel goedkoper dan de Smokey Joe. Daarnaast heeft geen van de andere modellen dezelfde excellente beoordelingen, de betrouwbaarheid en de garantie. Om nog maar te zwijgen over de geweldige reputatie van Weber op het gebied van service voor de klanten. De enige nadelen van de Smokey Joe zijn het feit dat het model wat klein is en dat de aluminium poten niet ingeklapt kunnen worden om de barbecue beter te kunnen opbergen. Geen van deze imperfecties is echter voor ons een reden om dit niet als een beste bbq alternatief aan te prijzen.
Inhoudsopgave
Hoe we de beste bbq hebben gekozen
Mensen houden ervan om te barbecueën en er is absoluut geen tekort aan experts om vragen aan te stellen. Hoewel wij al lange tijd beoordelingen schrijven over onze barbecues en de door onze gekozen modellen meerdere jaren lang testen, zijn er veel bronnen die meer ervaring hebben dan wij. Om erachter te komen wat er bij een kolenbarbecue echt toe doet, hebben we ons helemaal verdiept in de kolen bbq. We lazen elk Nederlands en Engels boek over barbecuen, de aanbevelingen van de consumentenbond en YouTube video’s. Dit is wat je nodig hebt om optimaal te barbecuen:
- Een barbecue oppervlakte van minstens 2000 vierkante centimeter, waarop je voor minstens vier mensen eten kunt bereiden.
- Een barbecue rooster van roestvrijstaal, dat bestand is tegen extreme temperaturen en gemakkelijk schoon te maken is. Daarnaast brandt roestvrijstaal minder snel in en is het minder vatbaar voor roest dan aluminium of ijzer. Daarnaast is het materiaal sterker dan gegoten ijzer met een coating van porselein.
- Een duurzame vuurkorf en deksel. Geëmailleerd staal of staal met een poedercoating kan geweldig zijn. Daarnaast kan ook gegoten ijzer aan de eisen voldoen als het goed ontworpen is.
- Een bedrijf met een goede reputatie en een sterk garantiebeleid dat alom beschikbaar is. Daardoor houdt het product het lang vol en ben je gedekt als deze de beloofde prestaties niet behaalt.
Het onderzoek waarin wij een aantal modellen selecteerden, heeft geleid tot de grotere vraag over waarom je überhaupt een kolenbarbecue zou gebruiken. Een gasbarbecue is namelijk erg simpel: je sluit het gas aan, zet de barbecue aan en je kunt op een snelle manier koken en opruimen. Je hebt een consistentere hitte en het controleren van de temperatuur is een eitje. Als je dat goed vindt klinken, raden we aan om een kijkje te nemen naar onze beste gasbarbecue.
Het gaat om het volgende: het koken met een kolenbarbecue kan zeker de extra moeite waard zijn. Met wat geduld en de juiste techniek kan een kolenbarbecue de meest smaakvolle maaltijden bereiden die je ooit hebt geproefd. Als je echt wilt barbecueën, dan zijn kolen beter, omdat ze een rokerige smaak aan het voedsel geven. Dit effect heb je met een elektrische of gasbarbecue simpelweg niet. Dus als je erg van biefstuk houdt, dan moet je echt een kolenbarbecue nemen. Het geheim van een goede barbecue sessie in de achtertuin zit in de controle van de temperatuur en kolen worden veel heter dan gasbarbecues. Als je de kolen opstapelt aan de ene kant van de barbecue, kun je het vlees aanbraden op een lage temperatuur. Daarna kun je de temperatuur langzaam omhoog brengen, totdat je de gewenste temperatuur hebt bereikt. Daarna verplaats je het vlees naar de hete kant van de barbecue om het vlees dicht te schroeien. Je kunt deze techniek ook op een gasbarbecue proberen, door slechts de helft van de branders aan te zetten, maar kolen hebben een intensere hitte en geven een intensere smaak mee aan het vlees.
De andere grote voordelen van een kolenbarbecue zijn het feit dat kolenbarbecues minder duur zijn dan gasbarbecues (zowel de barbecue zelf als de brandstof), dat een kolenbarbecue een simpel ontwerp heeft dat gemakkelijk te onderhouden en onmogelijk om te breken is. Daarnaast kan een kolenbarbecue een groter stuk vlees urenlang roken op een lage temperaturen. Ook kun je een stuk hardhout op de kolen gooien om de smaken verder te differentiëren. Deze technieken worden geïmiteerd door gasbarbecues, maar ze behalen niet het beste resultaat.
Vaak maak je een keuze tussen een kolen- of gasbarbecue. Daarnaast kun je ook kiezen voor een barbecue waarin je houttabletten gebruikt. Deze barbecues verbranden samengeperst zaagsel. Deze barbecues hebben weinig onderhoud nodig, hoeven niet lang voor te verwarmen en kunnen grillen of roken. Daarnaast regelt een computer de temperatuur en kooktijden. Als je dat duur vindt klinken, dan klopt dat: een goedwerkend model van deze tabletten barbecues kost ongeveer €1000. En elektrische barbecues? Kom op zeg, dat is niet echt barbecueën!
Tussen de vele barbecues die we in de vorige versie van deze gids hebben overwogen en de 14 nieuwe producten sinds de laatste update van deze gids, hebben we in totaal minstens 40 barbecues geëvalueerd.
Met al het onderscheid en de mening van de experts in ons achterhoofd, ploegden wij alle barbecue-informatie op het internet door. We bezochten forums, zoals het BBQ forum, Smoking Meat Forum, en The Texas BBQ Forum om erachter te komen welke soorten barbecues de liefhebbers het meest respecteren. Ook zochten we naar beoordelingen van kolenbarbecues op sites zoals Coolblue, Bol.com, Fonq, Wehkamp en Amazon om te zien wat mensen vonden van de verschillende versies en modellen van barbecues. De barbecue die de afgelopen twee jaar het beste voldeed aan onze criteria en die de beste prijs had, is de Weber One-Touch Gold Charcoal Barbecue. Het bedrijf stopt met de productie van dit model, maar de opvolger is bijna identiek. Vergeleken met alle andere barbecues is deze opvolger nog steeds de beste.
Hoe we hebben getest
Gezien de uitzonderlijk vele informatie op het internet over barbecueën, roken en alle andere barbecue dingen (inclusief de unanieme aanbeveling door onze experts van de Weber bbq als het schoolvoorbeeld van een goede kolenbarbecue voor consumenten), hebben we deze keer geen formele test gedaan van alle beschikbare modellen op de markt. We hebben echter in de twee jaar na het publiceren van de gids lange termijn tests uitgevoerd op onze keuze, de Weber kettle barbecue en onze draagbare keuze, de Smokey Joe. Tot nu toe voldoen de modellen aan de beweringen. De Smokey Joe krijgt een eervolle vermelding, omdat deze een jaar lang onbeschermd buiten heeft gestaan (sorry!) en nog steeds in perfecte conditie verkeert nadat we deze in de lente hebben schoongemaakt.
Beste bbq
Na het overwegen van 14 nieuwe barbecues voor de update van dit jaar, raden we voor het tweede jaar op rij een duurzame en gemakkelijk te gebruiken kolenbarbecue van Weber aan. De keuze van dit jaar is het middenklasse model van €150: de Original Kettle Premium van57 centimeter. Dit model heeft de beste kenmerken van de duurdere modellen van Weber (de ketel zelf, de afwerking met emaille, de handige asbak en het handvat dat niet warm wordt, om maar een paar te noemen), maar heeft geen van de dure toevoegingen die tevens onnodig zijn (bijvoorbeeld de bijzettafel en het vat om kolen in te bewaren).
Het ontwerp van de ketel (een diepe, ronde kom met een deksel, die werd geïntroduceerd in de jaren ’50) is perfect voor het aanbraden en roken van vlees. Het materiaal is duurzaam genoeg om het jarenlang vol te houden. Het product is daarnaast simpel in gebruik en gemakkelijk te onderhouden. Ook staat het bedrijf altijd achter een product als er iets misgaat. Deze simpele kolenbarbecues van Weber, zijn beter dan de goedkopere modellen van de concurrentie. De duurdere modellen op de markt presteren daarnaast niet significant beter.
Het barbecue oppervlakte is groot genoeg om te voldoen aan de behoeften van de meeste mensen. Het stalen barbecue rooster –welke minder gemakkelijk doorbrandt of roest dan de aluminium of gegoten ijzeren versies bij goedkopere barbecues van concurrenten heeft genoeg ruimte om ongeveer 15 burgers of 5 tot 6 grote biefstukken te bereiden met genoeg ruimte tussen de stukken. Ondanks dat dit een groot oppervlakte is, is het een model dat goed past bij plekken waar de ruimte schaars is, zoals een balkon, een klein terras of een bescheiden achtertuin. De vorm van de ketel zorgt ervoor dat je efficiënt gebruik maakt van de kleine oppervlakte. Dit komt doordat de grote kom het mogelijk maakt om de kolen naar één kant de schuiven om warmere en koudere zones te creëerden aan het barbecue oppervlak. Dit is essentieel voor het aanbraden van biefstukken en het genereren van luchtstromen. Dit maakt de Weber een geweldige barbecue voor het roken van vlees.
De dikwandige ketel van de barbecue en het deksel zijn gemaakt van geëmailleerd staal, waardoor ze bestand zijn tegen roest, maar nog steeds licht genoeg zijn, zodat je de barbecue gemakkelijk door je achtertuin kunt verplaatsen. De banden van de twee wielen zijn gemaakt voor elk type weer. De barbecue heeft drie aluminium poten die stevig aanvoelen op een terras, een patio of in een tuin. Alle onderdelen samengevoegd in de Original Kettle Premium wegen minder dan 16 kilo.
De drie nylon handvaten van de barbecue zijn geplaatst aan beide zijden van de ketel en eentje bovenop. De handvaten zijn gemaakt van een gepatenteerde warmte werende formule. Elk handvat blijft daardoor koud genoeg om aan te raken, terwijl de helse vuren onder het deksel aanwakkeren. Het handvat op het deksel is uniek voor de kolenbarbecues van Weber en is tekenend voor onze beste bbq keuze: over alles is door Weber nagedacht en geen andere merken heeft een handvat zoals de Weber. De hendel is ook een relatief nieuw kenmerk en een mooie upgrade van de Weber barbecue die je wellicht al jaren hebt.

Een ander kenmerk dat dit model onderscheidt van de rest, is een barbecue rooster wat open te klappen is, wat het mogelijk maakt om bij de kolen te komen terwijl je kookt. Dit mooie kenmerk krijg je niet bij het Weber ketelmodel van €100 en wij denken dat dit een van de extra opties is die het extra geld zeker waard is. Je schuift simpelweg het voedsel naar de ene kant van de barbecue en je kunt nieuwe brandstof toevoegen. Dit is ook erg handig als je kookt met hardhout, iets dat je juist graag wilt toevoegen nadat de barbecue vol zit met hard brandende kolen.
De Original Kettle Premium heeft ook een schoonmaak systeem dat de One-Touch wordt genoemd. Deze optie is niet beschikbaar bij de meest simpele barbecue. Deze nieuwe optie is een grote verbetering ten opzichte van de asbak van Weber barbecues van meer dan tien jaar oud. Deze oude lade zorgde ervoor dat je veel as knoeide. De nieuwe Weber heeft een overdekte asbak die onderaan de ketel is geplaatst en alle as en barbecue resten verzamelt. Met een simpele druk op een hefboom veegt de barbecue alle kookresten in het vat. Daarna gooit je het gemakkelijk in de vuilnisbak (en dit knoeit niet als je de barbecue verplaatst).
Net als de meeste andere kolenbarbecues heeft de Weber Original Kettle Premium ventilatiegaten aan de bovenkant van onderkant. Deze kun je openen om meer zuurstof bij de kolen te laten voor een heter vuur. Wanneer je ze een beetje sluit, wordt het vuur minder heet en wanneer je de gaten vervolgens helemaal dichtdoet als je klaar bent met koken, laat je het vuur uitdoven. Het gebruiken van deze ventilatiegaten kan je helpen bij het controleren van het vuur, waarmee je zelf de intensiteit van de hitte of de rokerige smaak kunt bepalen. Dit is iets waar de gebruikers van een gasbarbecue slechts van kunnen dromen. Als je in het verleden een oudere, goedkopere barbecue hebt gebruikt, is wellicht het bovenste ventilatierooster dicht geroest.

Met het corrosie-bestendige aluminium ventilatierooster van de Weber is dat verleden tijd. Een mooi aluminium ventilatierooster is niet uniek voor de modellen van Weber, maar het is een mooi vleugje kwaliteit.
Als dit alles nog niet genoeg is om je te overtuigen dat de Original Kettle Premium de barbecue is die je wilt, lees dan het volgende: Weber heeft de barbecue op een zodanige wijze ontworpen dat deze geüpgraded kan worden. Wanneer je de standaard barbecueplaat van de barbecue verwijdert en deze vervangt door de Gourmet BBQ System Hinged Cooking Grate van €35, kun je op een veilige manier een aantal nieuwe kookattributen gebruiken, zoals een wok, een rooster, een pizzasteen met een ingebouwd draagrek, een spit voor gevogelte/groenten, een Koreaanse barbecue, een aanbraadplaat of een poffertjespan. Deze unieke Gourmet Barbecue Systeem grill is standaard toegevoegd aan een Webermodel in een hogere prijsklasse, de Master-Touch van 57 centimeter. Deze kost meestal rond de €200. Dit vinden we de beste extra optie op de Master-Touch (de andere verschillen zijn een ander handvat op het deksel, andere wielen en een verwarmingsplateau). Als je je rooster wilt vervangen door deze –deze past op zowel een nieuwe als een oudere Weber), dan kan dit voor €35 dollar extra. Voeg deze toe aan onze keuze en het totale bedrag is nog steeds €15 lager dan de prijs van de Master-Touch.
De Weber Original Kettle Premium kwam op de markt in 2015. Daarom vind je in vergelijking met onze vorige keuze, de Weber One-Touch Gold van 57 centimeter, weinig reviews. Weber ketelbarbecues veranderen meestal niet ieder jaar. Naast het feit dat de totale omtrek een hele centimeter kleiner is en een aantal andere kleine aanpassingen, zijn de beide barbecues identiek. De weinige verandering in het ontwerp van de barbecues is geen teken van stagnatie bij Weber. Het is meer een bewijs van hoe goed het tientallenjaren oude design van het bedrijf werkt: Als het niet kapot is, moet je het ook niet repareren. In plaats daarvan verbeter je slechts wat kleine dingen en laat je het weer los in het wild.
Wat vinden anderen van onze beste bbq keuze?
Op veel fora lezen we dit soort reacties over de Weber:
“De beste bbq in de wereld is de ketelbarbecue van Weber…. Ze zijn onverwoestbaar, gemaakt van staal van hoge kwaliteit en ze zijn erg veelzijdig. Je ziet ze overal, van achtertuinen tot het professionele competitiecircuit. Je kunt erop barbecueën en je kunt er voedsel mee roken. Je kunt veel koken of je kunt een beetje koken.”
Reviewers op Coolblue beoordelen de Weber als beste bbq met een extreem hoge score en zeggen “als je het over kolenbarbecues hebt, is dit hét beste bbq model. Dit is de barbecue die Weber Company groot heeft gemaakt en het is de barbecue die je altijd op tv ziet. De reden? Het is simpelweg de beste bbq. Het ontwerp van deze barbecue is zo goed dat het al tientallen jaren onveranderd is. De ronde vorm zorgt voor een barbecue ervaring die gebruik maakt van convectiestromen. De grote ruimte en de uitstekende ventilatieroosters zorgen ervoor dat deze barbecue het voedsel van roken, waardoor het een van de minst dure rokers is die verkrijgbaar is.”
Minder punten
Hoe geweldig de Original Kettle Premium ook is, perfect is deze niet. Allereerst heeft het model geen optie om de kolen dichter bij de barbecue oppervlakte te brengen, waardoor je de juiste temperatuur creëert die nodig is voor het snel aanbraden van vlees. Daarnaast wordt onze beste bbq keuze niet geleverd met een bijzettafel om het kookgerei, de borden en andere attributen op te leggen terwijl je aan het koken bent (tenzij je kiest voor een van de Weber Performer modellen, welke minstens €100 duurder zijn dan deze). Dit is echter hoogstens een klein ongemak.
Daarnaast zijn er de kosten. In vergelijking met de ketelbarbecues van €50 die worden verkocht bij de meeste warenhuizen of doe-het-zelf zaken zijn de Weber barbecues prijzig. In dit geval krijg je echter waar je voor betaalt: De Weber Original Kettle Premium is een product van hoge kwaliteit dat het tientallen jaren volhoudt als je het regelmatig schoonmaakt en onderhoudt. Het ontbrak de barbecues van de concurrenten aan een aantal opties die we essentieel vinden om een product te kunnen aanbevelen.
Ook is het van belang om te noemen dat er een aantal reviewers zijn die een paar beschadigingen ontdekten toen ze hun nieuwe Original Kettle Premium uitpakten. Dit heeft te maken met een slecht ontworpen verpakking. Een telefoontje naar de klantenservice van Weber (of een tochtje terug naar de winkel waar je de barbecue hebt gekocht) zou dit probleem op moeten lossen.
Tot slot kunnen we niet heen om het feit dat dit een kolenbarbecue is. Al deze modellen worden langzaam warm in vergelijking met gasbarbecues en zelfs met een schoonmaaksysteem als het One-Touch systeem dat de as opruimt, zijn deze barbecues al snel kliederig. Daarnaast ruik je na een uur koken naar een kampvuur. Dit laatste is wellicht niet voor iedereen een probleem, maar deze barbecues zitten vol met withete kolen en de onderkant van de barbecue van kan erg heet worden. Pas daarom op met kleine kinderen en gasten met een drankje teveel op.
Beste bbq, de tweede plaats
In het geval dat je de Weber Original Kettle Premium niet kunt vinden, raden we de Weber Master Touch Barbecue van 57 centimeter van €200 aan. Deze wordt geleverd met alle onderdelen van de minder dure Original Kettle Premium, maar het ontwerp is iets groter, zodat je net wat groter eten kunt grillen (bijvoorbeeld een grote kip of een varkensrollade). Daarnaast heeft dit model een extra verwarmingsplateau en iets andere wielen. De Master Touch Barbecue heeft daarnaast ook een Gourmet BBQ System Hinged Cooking Grate. Deze heeft een ronde opening in het midden die je kunt verwijderen om een aantal barbecue accessoires toe te voegen, zoals een pizzasteen, een wok, een Koreaanse Barbecue of een bierblikhouder voor het roosteren van kip.
Als je de Original Kettle Premium (€150) en de extra openklapbare grill (€35) los van elkaar koopt, is dit €15 goedkoper dan wanneer je de Master-Touch koopt. Dit is geen groot bedrag, maar je zou het kunnen investeren in nieuw barbecue gerei. Die paar extra inches ruimte die je bij de Master-Touch zou hebben, zijn misschien leuk, maar gezien het feit dat de meeste mensen hun barbecue gebruiken voor het bereiden van biefstukken, ribben, hotdogs en hamburgers met op zijn tijd een paprika of aardappel erbij, denken wij niet dat de gemiddelde gebruiker het verschil in ruimte zal merken.
De beste bbq, klein en draagbaar
De beste barbecue die we hebben gevonden voor iemand die rondreist via capings of andere feestjes, iemand die alleen kookt of voor slechts een paar, of als je op een plaats barbecuet waar minder ruimte is, is de Weber Smokey Joe Premium Portable Barbecue(€40) een goede keuze. Ja, €40! Dit model kreeg in 2015 een nieuwe naam: vorig jaar noemde Weber dit model de Smokey Joe Gold en misschien kom je het model nog tegen onder deze naam. Het is echter dezelfde barbecue. Ik heb er zelf een en hij slaagt er elke keer weer in om mijn biefstuk, ribben, vis en burgers perfect te bereiden, zowel thuis als op de camping en dat terwijl het model erg klein is.
Het grootste voordeel van het bezitten van een Smokey Joe Premium is de draagbaarheid. Het model weegt ongeveer 4 kilo als deze leeg is en ongeveer 5 a 5,5 kilo wanneer deze volgeladen is met kolen. Dit gewicht draag je gemakkelijk naar het strand en het is een eitje om deze te verplaatsen naar en vanuit de opslagplaats. Ik heb ontdekt dat het met glas versterkte nylon handvat koud genoeg blijft om aan te raken, ook al is de barbecue volgeladen met hete kolen. Hierdoor voel ik me prettig bij het oppakken van de barbecue en kan ik deze dragen zonder bang te zijn voor brandplekken.
De handvaten zijn een van de beste onderdelen van de barbecue, maar het is lastig om ze uit te leggen. Als eerste zie je het algemene handvat, welke van hetzelfde met glas versterkte nylon is gemaakt als bij de ketelbarbecues van Weber. Dit dikke handvat blijft koud en is weerbestendig. Daarna merk je een tweede stuk metaal op dat de Tuck-n-Carry dekselslot en –houder wordt genoemd. Je kunt het hete deksel naar achteren klappen, waardoor je deze in de houder plaatst. Als je de barbecue wilt verplaatsen, staat deze metalen balk bovenop de barbecue en rust deze op het handvat van het deksel. Op die manier wordt het deksel op zijn plaats gehouden, zodat je de hele barbecue veilig kunt dragen, zelfs wanneer deze heet is. Daarnaast kun je de barbecue met een hand verplaatsen als deze niet heet is, zonder dat het deksel eraf valt (waardoor je onvermijdelijk as over de grond strooit). Dit kenmerk vind je niet op de reguliere (non-Premium) Smokey Joe, welke maar €30 kost. De extra functie maakt het echter zoveel gemakkelijker om te gaan met de barbecue, waardoor het de extra €10 dollar zeker waard is.
In het begin van deze gids noemden we dat het kookoppervlak van de roestvrij stalen barbecue van de Smokey Joe Premium voldoende is om een volledige barbecue maaltijd voor twee te bereiden. Je kunt er net 6 hamburgers op plaatsen, maar als je dat doet, houd je geen ruimte over voor het verplaatsen van vlees om aanbranden te voorkomen. In de afgelopen drie jaren waarin ik de barbecue in mijn bezit heb, heb ik deze gebruikt voor het bereiden van voedsel voor mijn vrienden en aanhang op picknicks en andere uitjes. In al die tijd heb ik geen klachten gehad over de kwaliteit van het eten dat deze barbecue produceerde.
De hoeveelheid warmte die door de Smokey Joe Premium wordt geproduceerd, kun je controleren door de hoeveelheid kolen die je op het vuur gooit (logisch) en door de drie roestvrije aluminium ventilatieroosters aan de zijkant en bovenkant van de barbecue aan te passen. Bij de grotere ketels kun je het vuur groter maken door de openingen volledig op en te zetten. Wanneer je wat minder hitte wilt of wanneer je kookt met indirecte warmte, kun je het deksel deels dichtdoen en de schotjes uitschuiven. Als je klaar bent met barbecueën, klap je de schotjes in en klik je de hendels dicht. Hierdoor worden de kolen snel gedoofd. Voor mijn gevoel koelt de barbecue meestal snel af, waardoor ik deze een uur na het grillen al in mijn kofferbak durf te plaatsen.
Over het algemeen is het een geweldige draagbare barbecue die je dankzij de kwaliteit van het materiaal en de grote beschikbaarheid van losse onderdelen, zoals nieuwe barbecueplaten (uiteindelijk zijn ze versleten), nog jarenlang zult gebruiken. Ik zal je dit vertellen: het zal waarschijnlijk erg lang duren voordat je weer geld achteruit moet leggen voor het vervangen van een van de onderdelen, omdat de Smokey Joe Premium wordt geleverd met dezelfde excellente 10-jarige garantie als bij de andere barbecues van Weber.
Smokey Joe Premium is de nieuwe naam voor de Smokey Joe Gold barbecue van Weber. Hoewel de naam is veranderd, is het model zelf hetzelfde gebleven en het model is zeker geliefd. Met dit draagbare model kun je zelfs de temperatuur regelen en deze werkt bijna hetzelfde als een Weber barbecue op een groter formaat.
De Smokey Joe is geweldig voor kleine balkons, de student of een tripje naar het strand of een park. Zorg er goed voor en hij houdt het jarenlang vol. Het model is daarnaast ook populair op Bol.com en Coolblue. Daar krijgt het model een gemiddelde score van 4,4 van de 5 sterren. Daarbij zijn er 89 van de 94 reviews een 5-sterrenbeoordeling.
Hoeveel we ook van de Smokey Joe Premium houden, we kunnen niet heen om het feit dat er wel genoeg ruimte is voor het barbecueën van zes hamburgers, maar dat er daarnaast geen ruimte over is voor het warm houden van reeds geroosterde stukken vlees of het voorkomen van aanbranden. Doordat de ketel kleiner is, blijft er aan de onderkant ook minder ruimte over voor het opstapelen van kolen op een slimme wijze. Deze beperkingen maken de barbecue minder dan ideaal voor het koken met indirecte warmte. Dit is echter wel mogelijk als je slechts een paar stukken vlees of groente grilt. Als laatste kun je de poten van de barbecue niet inklappen, waardoor het opbergen ervan lastiger is. Maar desondanks is de barbecue nog steeds klein te noemen. Het zou daarom geen probleem moeten zijn om de barbecue in de kofferbak te plaatsen als je gaat kamperen of om deze in de kelder of op het balkon te plaatsen als je deze niet gebruikt.
Het ouderhouden en schoonmaken van een kolenbarbecue
Als je de beste bbq hebt moet je hem schoonhouden om te kunnen blijven genieten van het eten wat de beste bbq produceert. Het schoonhouden van een kolenbarbecue aan de binnen- en buitenkant helpt de levensduur van de barbecue te verlengen. Het verwijderen van opgedroogd vet, kolenresten en andere viezigheid helpt ook de smaak van het eten te verbeteren. De meest basis routine in het schoonmaken van een barbecue is iets dat iedere achtertuinchef moet doen na elke keer dat de barbecue is gebruikt. Het gaat om het wegschuren van vet en voedselresten van de barbecue met een witte borstel, terwijl de barbecue nog heet is. Van tijd tot tijd is het goed om de barbecue wat grondiger schoon te maken. Als je dat gaat doen, komen de onderstaande tips goed van pas:
- Maak de buitenkant van de barbecue schoon met een warm sopje en maak deze droog. Als er vette plekken op zitten die het zeepsop niet kunnen verwijderen, kun je ervoor kiezen om de buitenkant in te spuiten.
- Met tijd bouwt er aan de binnenkant van de barbecue een vlokkerige laag van kolen, vet en rook op. Gebruik een grillborstel om deze kolenaanslag weg te schuren. Daarna maak je de binnenkant schoon met een warm sopje en een pluisvrije doek. Gebruik geen papieren doekjes –dit zal scheuren en een nog grotere rommel achterlaten. Als je klaar bent, spoel je de binnenkant af
- Om de barbecue nog grondiger schoon te maken, meet je een halve lading kolen af en plaats je deze in je brikettenstarter voor kolen. Je steekt de kolen aan en laat ze branden tot ze klaar zijn. Daarna gooi je de hete kolen in de barbecue, leg je de gril er overheen en doe je het deksel dicht. Je laat het vuur 15 minuten lang branden. Als je het deksel verwijdert, zie je dat al het vet en ander vuil dat op de barbecue zat, is verkoold. Gebruik een staalborstel voor het verwijderen van de verkoolde resten. Wacht tot de barbecue is afgekoeld en veeg het barbecueoppervlak schoon met een sopje.
Samenvatting
We hebben de Weber Original Kettle Premium van 57 centimeter gekozen als beste barbecue vanwege de ijzersterke kwaliteit, het gebruiks- en schoonmaakgemak, de liefde die het model krijgt van de experts en het gewone volk en de onvoorstelbare lange garantie. Het is een barbecue die jou en je familie vele jaren lang goed zal bedienen. Voor iemand die een meer draagbare variant zoekt met dezelfde kwaliteit als onze eerste keuze, is de Weber Smokey Joe Premium Barbecue van 14,5 inch een geweldige optie die genoeg ruimte heeft voor zes hamburgers in een keer. De beste bbq komt dus sowieso van Weber. Ben je het eens of juist oneens met onze beslissing? We horen het graag in de reacties!




