Ultrabooks zijn een uitkomst van de wetenschap: krachtige laptops met lange batterijduur verpakt in lichte dunne omhulzingen. Ook al zijn de meeste ultrabooks tegenwoordig van goede kwaliteit, er zijn er maar een paar echt geweldig. Na meer dan 95 uur onderzoek en testen sinds 2015, zijn wij van mening dat de Dell XPS 13 nog steeds de allerbeste Windows ultrabook is voor de meeste mensen, ook al is het niet langer de logische keuze die het ooit was. Maar ook al zit de competitie de XPS 13 op de hielen, de lange batterijduur, het compacte en lichte lichaam en het goede toetsenbord en touchpad zorgen ervoor dat hij nog steeds de beste optie is.
Ons favoriete model heeft wel een touchscreen maar de webcam is slecht geplaatst. Als dat dealbreakers voor je zijn hebben we ook een andere keuze mét een touchscreen, een uitstekende budget aanbeveling en ook keuzes met schermen met hogere resoluties.
De XPS 13 configuratie die wij aanbevelen kost ronde de 1,100 euro en heeft een Intel Core i5-7200U processor van de 7de generatie, 8 GB RAM, een 256 GB solid-state drive, een vingerafrduk lezer, een Thunderbolt 3 poort en een 13.3-inch 1080p scherm. Dit alles heeft Dell in een 12-inch frame weten te stoppen door de rand rond het scherm te verkleinen naar een kleine 5 millimeter – een paar jaar geleden was dit revolutionair, maar tegenwoordig is het de standaard geworden om de rand weg te halen en zo kleinere, lichtere laptops te maken. Maar de rand van de XPS 13 derangeert de webcam naar de linkerhoek onder het scherm, waardoor je moet verwachten dat je met wat minder flatteuze kin en neusgat hoeken te maken gaat krijgen tijdens videobellen.

De Dell XPS 13 onze favoriete keus voor de beste ultrabook van het jaar 2017.
(Onze tweede keuze heeft ook een hele dunne rand maar heeft de webcam in het midden aan de bovenkant zitten, dus als je altijd je webcam gebruikt kun je dit maar beter overslaan.) Deze kleine tekortkoming terzijde, maken de uitstekende batterijduur van de Dell XPS 13, het comfortabele toetsenbord, het goede touchpad, en de redelijke prijs het het beste ultrabook om mee te werken in het kantoor of op reis.
Als een converteerbare laptop je ding is – eentje waarbij je het scherm rond kan draaien en hem daardoor kunt gebruiken als laptop of tablet, of elke andere tussenliggende positie – en je er geen problemen mee hebt om een beetje batterijduur op te geven en een iets grotere, enigszins zwaardere laptop mee te moeten dragen, dan moet je de HP Spectre x360 nemen. We raden specifiek het model aan met het 1080p touchscreen, een Intel Core i5-7200U processor, 8 GB RAM en de 256 GB solid-state drive.
De Spectrex360 kost gewoonlijk iets minder dan de XPS 13 voor dezelfde specificaties en bouwkwaliteit, plus zijn webcam zit op de goede plek. Het toetsenbord, touchpad en scherm zijn allemaal even goed als die van de XPS 13 maar de kortere batterijduur van de x360 – 6 uur en 27 minuten in onze test, ongeveer een uur korter dan die van de Dell XPS 13 – en het iets grotere, zwaardere lichaam zorgen ervoor dat de x360 niet onze topkeuze is voor de meeste mensen.
Als je niet veel geld uit geven hebt maar je hebt toch een ultrabook nodig van kwaliteit, dan is de Asus ZenBook UX330UA een fantastische keuze voor zijn prijs. Smal en licht, geweldige batterijduur, een goed achtergrond verlicht toetsenbord en een vingerafdruk lezer. Zijn specificaties zijn bijna identiek aan die van onze topkeuze – afgezien van de langzamere solid-state drive – maar kost ongeveer 350 euro minder.
De enige dingen die de ZenBook ervan weerhouden om onze topkeuze te worden zijn dat het touchpad minder betrouwbaar is, de grootte en het gemis aan de Thunderbolt 3. Maar als deze eigenschappen geen paar honderd euro waard zijn voor jou, moet je zeker een ZenBook nemen.
Als je geen probleem hebt om meer te betalen in geld en batterijduur voor een scherm met hogere resolutie, ga dan naar onze upgrade optie sectie om onze aanbevelingen te zien. Welk model je ook koopt, zorg dat je genoeg RAM en geheugen neemt om mee te beginnen, omdat je de meeste ultrabooks later niet meer kan upgraden.
Inhoudsopgave
- 1 Waarom je ons kunt vertrouwen
- 2 Voor wie is dit
- 3 Moet je een nieuwe laptop aanschaffen?
- 4 Wat maakt een goede ultrabook
- 5 Hoe we getest en gekozen hebben
- 6 Onze keus: Dell XPS 13
- 7 Gebreken maar geen dealbreakers
- 8 Wie is nog meer fan?
- 9 Tweede keus met een 360-graden scharnier: HP Spectre x360
- 10 Budget keuze: Asus ZenBook UX330UA
- 11 Upgrade opties
- 12 Zorg en onderhoud
- 13 De competitie
Waarom je ons kunt vertrouwen
Ik heb honderden laptops (inclusief ongeveer 40 Windows ultrabooks) getest, ermee geleefd en beoordeeld in mijn carrière en ik heb met talloze andere modellen tijd gespendeerd terwijl ik op de CES show aanwezig was, evenementen langsging en tijdens het bezoeken van winkels. Ik heb verslag gedaan van de Asus ZenBook aankondiging in Oktober 2011, toen een paar van de allereerste Windows ultrabooks officieel aangekondigd werden, en ik heb de categorie sinds toen op de voet gevolgd.
Voor wie is dit
Ultrabooks zijn voor mensen die een ontzettend draagbare laptop met goede prestaties en een lange batterijduur nodig hebben om hun werk te kunnen doen, en die er geen probleem mee hebben om er een premium prijs voor te betalen. Het ideale ultrabook heeft genoeg processing kracht om door te kunnen werken en genoeg batterijduur om een vlucht over het land te kunnen overleven, toch is hij smal en licht genoeg om overal mee heen te nemen. Maar ultrabooks kosten meestal meer dan je gewone laptop: Verwacht om ongeveer tussen de 700 en 1,500 te betalen; gemiddeld zo’n 1,100 tot 1,200.
Je moet geen ultrabook kopen als je goede graphics nodig hebt voor het bewerken van video’s of gamen, als je een zakenmodel werkpaard nodig hebt met heel veel poorten en een verwijderbare batterij, of als je een klein budget hebt. (Als je de voorkeur geeft aan Macs, moet je waarschijnlijk een 13-inch MacBook Pro aanschaffen. Als je liever Windows hebt, weet dat je op de goede plek zit.) Je moet ook geen ultrabook nemen als het belangrijk voor je is om te kunnen upgraden. Ook al hebben sommige laptops een gebruikers upgradebare SSD en RAM, de meeste ultrabooks hebben dat niet.
Kijk naar onze “Welke laptop moet ik kopen?” gids als je niet zeker weet wat de beste laptop is voor jouw benodigdheden.
Moet je een nieuwe laptop aanschaffen?
Als je gelukkig bent met je huidige laptop, dan hoef je geen nieuwe te kopen. Maar als je computer het einde van zijn levensduur nadert, applicaties laden langzamer, het duur een eeuwigheid voor dat de computer (geboot) is, en de batterij doet er niet langer dan een paar uur over na volledig opgeladen te zijn – dan ben je waarschijnlijk je opties aan het wegen. In de meeste gevallen kun je de laad en (boot) tijd verbeteren door de mechanische hard drive te upgraden naar een solid-state drive en meer RAM toe te voegen, maar als dit geen opties zijn, en Windows opnieuw installeren niet helpt, dan is het tijd voor een nieuwe laptop.
Een goede laptop moet op zijn minst vier jaar meegaan. Als je een ultrabook heb gekocht in de laatst paar jaren, met een vierde, vijfde of zesde generatie processor (Haswell, Broadwell of Skylake, respectievelijk) heb je waarschijnlijk nog geen upgrade nodig. Intel’s Kaby Lake processors – gebruikt in onze top keuzes – bieden een minieme verbetering in prestatie en batterijduur vergeleken me de vorige generatie Skylake.
(Die generatie was een grotere upgrade na zijn voorganger Broadwell, maar niet een alles veranderende verbetering.) Je kunt misschien een paar uur extra batterijduur verdienen, maar dat is de kosten van een hele nieuwe laptop niet waard, en je zult waarschijnlijk geen grote verbetering zien in prestaties. Als je een ultrabook hebt van 2012 of eerder, zul je maar een klein beetje meer processing kracht winnen, maar de grotere SSD en de enorm verbeterde batterijduur van een nieuwe laptop zullen het het misschien toch waard maken.
Wat maakt een goede ultrabook
De minimale specificaties voor een geweldige ultrabook in het vroege 2017 zijn de zevende generatie (Kaby Lake) Intel processor, 8 GB RAM, 256 GB solid-state opslag en zes uur batterijleven per keer opladen. Hij moet een 12- tot 14-inch scherm hebben met een resolutie van 1920×1080 0f h0ger. Ook al kan het fijn zijn om een touchscreen te hebben, het is niet nodig.
Een ultrabook moet zo dun en licht als mogelijk zijn – deze dingen zijn uiteindelijk namelijk bedoeld om superdraagbaar te zijn – maar een goed gebouwde, iets dikkere laptop is beter dan een ultrabook die breekbaar aanvoelt, of een slecht batterijleven heeft. Een goed toetsenbord en touchpad zijn ook cruciaal, en een ultrabook moet degelijke speakers hebben en niet te heet of te luid worden. Je kunt voor minder dan 1,300 een geweldige ultrabook krijgen, en je zou nooit meer dan €1,500 moeten betalen voor een utlrabook. Als je meer dan 1,500 gaat besteden kom je in het gebied van een MacBook Pro of een gaming laptop.

In 2017 moet een Intel Core i5-6200U of i5-7200U processor of beter sterk genoeg zijn voor het meeste werk. Je zult waarschijnlijk een paar ultrabooks voorbij zien komen met Intel’s ultra-lage-voltage (ULV) processors, met modelnamen zoals Intel Core i5-7Y54 – zoek naar de Y in plaats van een getal. (Deze chips waren vroeger deel van de Intel Core M lijn, maar Intel heeft ze een andere naam gegeven onder de Core i processor naam, gewoon om het wat ingewikkelder te maken.) Deze ULV processors – ontworpen voor laptops, tablets en twee in één apparaten – zijn niet zo sterk als Intel’s traditionele Core processors, maar ze zijn efficiënter met hun batterij en hebben geen ventilatoren nodig zoals standaard laptop processors.
In het verleden waren de ULV machines te langzaam voor ons om aan te bevelen, maar dit jaar hebben we er een paar getest die snel genoeg zijn voor het geroutineerde laptop werk.
Een ultrabook moet zo dun en licht als mogelijk zijn – deze dingen zijn uiteindelijk namelijk bedoeld om superdraagbaar te zijn – maar een goed gebouwde, iets dikkere laptop is beter dan een ultrabook die breekbaar aanvoelt, of een slecht batterijleven heeft.
Een ultrabook moet een scherm hebben van ongeveer 12 tot 14-inch – groot genoeg om je werk te kunnen doen, maar klein genoeg om hem makkelijk mee te kunnen blijven nemen – met een resolutie van op zijn minst 1920X1080. (Als je liever een 15-inch scherm wil neem dan een kijkje naar onze power notebook keuzes.) Het scherm moet IPS zijn en niet TN, omdat IPS veel betere kijkhoeken biedt en meer kleurgetrouw is. Hogere resolutie schermen – denk aan 4K – zijn nu gewoon, maar ze zijn niet noodzakelijk ideaal voor ultrabooks: Een hogere resolutie betekent een scherper beeld, maar in een super draagbare ultrabook met een 13-inch scherm is die verbetering erg moeilijk om te zien en is de verminderde batterijduur waarschijnlijk niet waard.
Touchscreens komen erg veel voor op Windows laptops tegenwoordig, maar die systemen hebben vaak weer mindere kanten, inclusief meer verblindend licht (door het glanzende touchscreen glas) en een verminderde batterijduur. Om deze redenen, en omdat Microsoft weinig nadruk heeft gelegd op touch bediening, denken we niet dat een touchscreen nodig is voor een ultrabook.
Vingerafdruk lezers en diepte detecterende camera’s (namelijk, Intel’s RealSense 3D camera) worden steeds gewoner in ultrabooks doordat fabrikanten ondersteuning voor Windows Hello toevoegen. Laptops die Windows Hello ondersteunen laten je inloggen met je vingerafdruk of je gezicht, wat zwakke wachtwoorden hopelijk ontmoedigt door je direct in te laten loggen zonder dat je elke keer een wachtwoord in moet type. We zijn niet van mening dat vingerafdruk lezers en Intel’s RealSense camera een must zijn – ook al zijn ze een leuke bonus, ondanks privacy bezorgdheden – maar we verwachten wel dat ze aan de meeste nieuwe ultrabooks toegevoegd zullen worden in 2017.
Hoe we getest en gekozen hebben
Toen we eenmaal onze hardware criteria hadden vastgesteld, zijn we het web af gaan zoeken naar de grote ultrabook fabrikanten zoals Acer, Asis, Dell, HP, Lenovo en Samsung om te zien of er veelbelovende nieuwe modellen waren uitgekomen sinds onze laatste update. Daarna hebben we een lijst samengesteld van ultrabooks die aan onze eisen voldeden en die positieve reviews hadden van betrouwbare bronnen.
Tijdens 2016 hebben we een heleboel ultrabooks getest, inclusief de Dell XPS 13 non-touch uit het late 2015, HP Spectre, Asus ZenBook UX305UA, Acer Aspire S 13, Lenovo IdeaPad 710S, vierde generatie Lenovo ThinkPad X1 Carbon, Samsung Notebook 9, Samsung Notebook 9 Spin, en de Lenovo ThinkPad 13. Voor onze meest recente update, testten we de 2016 Dell XPS 13 (het touchscreen en niet touchscreen model), 2016 HP Spectre x360, Asus ZenBook UX330UA, Lenovo Yoga 910, Razer Blade Stealth, Asus ZenBook 3, Acer Spin 7, en de Acer Swift 7.

Elke laptop werd getest door hem op zijn minst een dag te gebruiken voor normaal werk, wat bestond uit het openen van twee browsers met op zijn minst 20 open tabbladen op hetzelfde moment (gebruik makend van Google docs, Sheet, Slack, Basecamp, Gmail en het doen van heel veel research) terwijl we op de achtergrond muziek streamden. Dit proces gaf ons een gevoel van het toetsenbord, het touchpad, het scherm, de speakers en de prestatie voor gewone werktaken.
Daarna hebben we met elk van de finalisten een weken doorgebracht (soms zelfs maanden), wat ons een grondig begrip van de sterkte van elke laptop opleverde, de zwaktes en de grillen. Met een Spyder4Pro colorimeter schroefden we het achtergrondlicht van elke laptop terug naar 150 nits (of candelas per vierkante meter, cd/m2) en deden een Web-browsende batterijtest die door verschillende webpagina’s, email, Google docs, en video heen ging. Omdat we elke laptop op dezelfde lichtsterkte gezet hadden waren de resultaten één op één vergelijkbaar.
Onze keus: Dell XPS 13
De 2016 Dell XPS 13 zonder touchscreen is het beste Windows ultrabook voor de meeste mensen omdat hij dun en licht is; zijn batterijduur is één van de langste die we gezien hebben; en hij heeft een geweldig scherm en touchpad, en een gezonde mix van nieuwe en oude poorten. Eerdere versies van de XPS 13 zijn al eerder onze topkeuze geweest sinds het vroege 2015, maar andere laptops zijn beter geworden terwijl het design van de XPS 13 nu een beetje stil staat – hij is niet meer zo ver de concurrentie vooruit als hij ooit was, maar hij is nog steeds het beste Windows ultrabook voor wat de meeste mensen nodig hebben.

De Dell XPS 13 onze favoriete keus voor de beste ultrabook van het jaar 2017.
Hij heeft een 13,3-inch 1080p scherm in een 12-inch behuizing, en de configuratie die wij aanraden heeft een Intel Core i5-7200U processor, 8 GB RAM en een 256 GB PCIe solid-state drive. We raden het ook aan om €25 extra uit te geven aan een vingerafdruklezer. De meeste mensen moeten de XPS 13 zonder touchscreen nemen, maar je kan een touchscreen model aanschaffen als je het niet erg vindt om meer te besteden en minder batterijduur te krijgen. Beide XPS 13 modellen zijn verkrijgbaar in rosé goud in plaats van het standaard zilver voor €50 meer.
De Dell XPS 13 weegt maar 2,7 pond en is 12 bij 7,9 bij 0,6 inch, war in het vroege 2015 indrukwekkend was – hij had een meer compact lichaam en woog minder dan de 3-pond MacBook Air met dezelfde schermgrootte. Maar nu zijn een handvol ultrabooks nog dunner of lichter: de Acer Swift 7, HP Spectre, 12-inch MacBook, en de Asus ZenBook 3 (om er een paar te noemen) zijn allemaal beter dan de XPS 13. Maar de meeste van deze dunnere en lichtere laptops blijven ver achter als het gaat om de batterijduur van de XPS 13.

De batterijduur van de XPS 13 is nog steeds één van de beste die je in Windows ultrabooks ziet, maar andere laptops komen hier toch ook dichterbij. Het model uit 2016 had een batterijduur van 7 uur en 21 minuten in onze Web-browsing batterijtesten. De Lenovo Yoga 910 en de Asus ZenBook UX330UA hadden beiden een betere batterijduur, maar de HP Spectre x360 bleef met ongeveer een uur achter. De dunnere, lichtere opties die hierboven genoemd zijn (met uitzondering van de 12-inch MacBook en ZenBook 3) hielden het niet eens 5 uur vol in dezelfde test. In onze laatste testronde was de batterijduur de grootste verschilmaker.
De Dell heeft een goed toetsenbord die erg toegankelijk is en comfortabel om op te typen. De toetsen zijn een klein beetje smal – Laptop Mag meet 1,2mm wijdte, ook al claimt Dell zelf 1,3mm – maar het is niet oncomfortabel, en je kan door drie niveaus van achtergrondverlichting heen (maximaal, gedimd en uit) met behulp van een toetsencombinatie.
Het touchpad van onze keuze is accuraat en reageert goed, met een goede verbinding tussen aanraak en klik en een bevredigend (maar niet te luid) fysiek klikgeluid. Het touchpad verloor nooit mijn bewegingen tijdens het testen en werkte goed voor gebaren met twee en drie vingers. Hij is nog steeds niet de beste die ik gebruikt heb, maar is vergelijkbaar met de meeste goede Windows touchpads die op het moment gebruikt worden. Ik heb mezelf er nooit op betrapt dat ik uit frustratie een muis wilde pakken en dat is ongeveer het beste waar je op hoopt.
Het 13,3-inch IPS scherm van de Dell is schitterend, met een goede kleurreproductie en fantastische kijkhoeken. Hij heeft een matte coating die ervoor zorgt dat je geen vervelende glans krijgt zonder te afleidend te worden. Het 1080p scherm is ontzettend immens door zijn minuscule 5,2mm omranding, een trend waar andere laptop makers eindelijk ook aan mee zijn gaan doen. Het scherm is geweldig om werk op gedaan te krijgen en films te kijken, maar de kleine omranding zorgt dat de webcam op een onhandige plek terecht is gekomen. (Hieronder meer over dit onderwerp).
De aluminium behuizing van de Dell is slank en sterk, en de bovenkant heeft een minimale buigzaamheid. De plek om je handen te rusten van carbon-vezel-combinatie is gecoat met een getextureerde, zachte aanraak, zwarte verf wat er voor zorgt dat het oppervlakte comfortabel is en niet zweet. (We hebben op geen enkele van de XPS 13 modellen die we de afgelopen twee jaar getest hebben problemen ondervonden met afbladderende verf of krassen, en we hebben ook online geen klachten gezien.) Het midden van het toetsenbord kan een beetje inbuigen als er veel druk op komt te staan, maar over het algemeen ziet en voelt de Dell eruit als de premium laptop die hij is.
Het 2016 model van de Dell is geüpdatet van Wi-Fi naar Killer 1535 Wireless-AC met Bluetooth 4.1, welke, gepaard met de Killer Wireless software helpt om je bandwijdte te prioriteren gebaseerd op wat je aan het doen bent, maar in onze testen voelden we geen verschil met de Intel chips die je in elk ander ultrabook vindt.
De Dell XPS 13 heeft een Thunderbolt 3 poort, waarmee je mobiele apparaten (of de laptop zelf, als je een compatibele oplader hebt), kunt opladen, data kunt overzetten, of een extern scherm kunt aansluiten via DisplayPort of HDMI (met de juiste adapter) Onze keuze heeft ook twee USB 3.0 poorten, een hoofdtelefoon aansluiting (welke de ingaand en uitgaand geluid ondersteunt) een SD kaart lezer, en een Noble Lock sleuf (in plaats van een Kensington Security Slot). We waarderen de selectie van nieuwe en oudere poorten, wat de transitie naar USB-C zal vergemakkelijken.
Gebreken maar geen dealbreakers
Door het ontzettend slanke scherm van de Dell, is de webcam op een ongelukkige plek terecht gekomen.
De XPS 13 heeft geen aangewezen video-uitgaande poorten zoals de HDMI of DisplayPort, ook al kan er display data door de Thunderbolt 3 poort heen. Dit betekent dat je een USB-C adapter of een dock nodig hebt die je ongeveer €20 tot €30 zal kosten, tenzij je een monitor of projector een USB-C heeft.
Het ultradunne scherm van de Dell is geweldig, maar daardoor is de plaatsing van de webcam wel verschrikkelijk: In plaats van bovenaan in het midden van het scherm, zit de webcam in de linker onderhoek, boven de Esc toets. Door deze plek produceert de camera een weinig flatterend gezicht van je linker neusgat en de onderkant van je kin, en wanneer je een videovergadering hebt kun je niet tegelijkertijd naar de webcam en je mede vergaderaars kijken.
Het is onhandig, zeker als je veel video belletjes maakt, maar de camera werkt goed, en je kunt wanneer nodig een externe webcam voor thuis of op het werk aanschaffen als het nodig is. Sommige andere laptops met kleine omranding, inclusief de Lenovo Yoga 910 en de Dell XPS 13 2-in-1, hebben hun webcams ook op slechte locaties geplaatst, maar de HP Spectre x360 houdt de webcam midden boven, waar hij zou moeten zijn.

Een klein – en gemakkelijk op te lossen – probleem is dat Dell software inbegrepen heeft die automatisch geluid “verbeterd” door de XPS 13 speakers en ingeplugde hoofdtelefoons heen. Het verwerken van het geluid zorgt er bij mij voor dat het scherp en schokkend klinkt, en het zorgt ervoor dat de hoofdtelefoons een echoënd geluid leveren, alsof ik echt tinnen blikjes over mijn oren heb heen geplakt. Ga naar de inbegrepen MaxxAudio Pro software om dit op te lossen, en zet de verbetering in de Playback en Dimensie (en stem om veilig te zijn) tabbladen uit zodat je in vrede kunt luisteren.
Sommige lezers hebben aangegeven dat ze een vervelend geluid van de spoelen hoorden in vorige modellen van de XPS 13. Helaas komt dat geluid heel veel voor in dunne laptops, vooral wanneer ze opgeladen worden. Bij een van onze review stukken van de Dell XPS 13 is er een minimaal geluid hoorbaar dat ik alleen kan horen als de laptop aan het laden is en ik mijn oor ongeveer 6 inch van het toetsenbord houdt. De andere lijkt helemaal geen problemen te hebben. Als jouw Dell XPS 13 dit probleem heeft en je vindt het vervelend, dan raden we aan om hem meteen voor een nieuwe te vervangen.
De XPS 13 heeft een garantie voor 1 jaar inbegrepen die mail-in service heeft om fabrieksfouten op te lossen. Telefoon en online ondersteuning, thuis service voor bepaalde hardware reparaties en ongeluk dekking kosten €90 per jaar extra – je kan voor vier jaar lang deze dekking betalen als je vaak dingen omgooit of je laptop laat vallen.
We hebben een handvol verslagen over problemen met de klantenservice van Dell ontvangen, inclusief onbereikbaarheid, langzaam ruilen, geen problemen oplossen en zelfs een geval waarin het probleem erger werd gemaakt. In onze ervaring zijn de meeste laptop fabrikanten (behalve Apple) geen ster in klantenservice. We hebben Dell gecontacteerd over de klachten en het bedrijf gaf het volgende advies: Je kunt 1-800-624-9896 bellen als je nog steeds verzekerd bent, of 1-800-288-4410 als dat niet zo is. Of je kunt hier beginnen voor chat ondersteuning. Als je niet snel geholpen wordt met je probleem, vraag dan om doorgeschakeld te worden naar een lid van het ‘Escalatie team’ of bereik @DellCares via Twitter.
Wie is nog meer fan?
De Dell XPS 13 wordt unaniem leuk gevonden en de meeste reviewers verkiezen ook het 1080p model boven de QHD configuratie.
Laptop Mag noemde de 2016 Dell XPS 13 de beste laptop van 2016 en gaf het een Editors’ Choice award.
De volledige review werd beëindigd met, “De grote trend in laptops is op het moment om je systeem zo dun en licht als mogelijk te maken, helaas ten koste van batterijduur en te weinig poorten. De XPS 13 doet niet mee aan die groepsdruk, en levert je in plaats daar van bijna 14 uur lang batterijduur en alle opties om te verbinden die je nodig hebt in een design dat erg licht is en compact om mee te reizen. […] Ja, de webcam zit nog steeds op een rare plek, maar over het algemeen is de XPS 13 laptop nog steeds de laptop om te verslaan.”

Ars Technica’s Peter Bright geeft de XPS 13 een overwegend positieve review, maar hekelt het stilstaande design van de laptop: “De XPS 13 heeft voor bijna twee jaar geregeerd waarin het waarschijnlijk de beste all-round conventionele PC laptop was die beschikbaar was. Het is nog steeds een aantrekkelijk, wenselijk system, maar het is niet langer de overduidelijke Winnaar die het ooit was. Het feit blijft dat het design stil heeft gestaan; terwijl de Skylake opfrissing Thunderbolt 3 heeft toegevoegd, knaagt het dat Dell er nog steeds niet in is geslaagd om iets aan de webcam te doen. […] De XPS 13 is niet slechter geworden, het is alleen dat hij niet beter is geworden – en op een moment dat de competitie wel verbeterd is.”
PCWorld’s review noemt de laatste XPS 13 “aantoonbaar één van de beste, als het niet de beste laptop verkrijgbaar is” maar waarschuwt, “Niet dat iemand op zijn lauweren moet gaan rusten, want de competitie gaat niet veel langer stil blijven zitten. Maar op het moment is het nog heel moeilijk om de XPS 13 te verslaan.”
PCMag gaf het hoge-resolutie touchscreen model een Editors’ Choice award, concluderend, “Met krachtige hardware, een hoog-resolutie scherm en een USB 3.0 en een USB-C poort is de Dell XPS 13 Touch de beste draagbare laptop voor gebruikers die veel kracht nodig hebben op dit moment.”
The Verge, Laptop Mag, Ars Technica en PCMag hielden allemaal ook van het model uit laat 2015 – met zijn kleinere batterij, Intel’s vorige generatie processors en andere Wi-Fi kaart.
Tweede keus met een 360-graden scharnier: HP Spectre x360
Als je op zoek bent naar een 360 graden scharnier en er geen probleem mee hebt om een beetje batterijduur op te geven en een iets zwaardere en grotere laptop mee te nemen, dan moet je de HP Spectre x360 nemen. Bijna alle kleine problemen die we met vorige modellen gezien hebben zijn in het 2016 model opgelost: HP heeft de schermomranding verkleint zonder de webcam weg te halen uit het midden boven segment van het scherm, en heeft de grootte en het gewicht van de laptop verminderd zonder de batterijduur te verkorten.

De Dell XPS 13 onze favoriete keus voor de beste ultrabook van het jaar 2017.
De Spectre x360 is nu vergelijkbaar met de Dell XPS 13, met snelle, PCIe solid-state opslag, een USB-A poort voor oudere apparaten, en twee Thunderbolt 3 poorten (één meer dan de Dell). Het is onze favoriete wisselbare laptop, maar de kortere batterijduur van de x360 en het enigszins grotere lichaam zorgen ervoor dat hij volgens ons nog niet de topkeuze is voor de meeste mensen.
De Spectre x360 kost meestal minder dan de XPS 13 voor vergelijkbare specificaties, maar hij is er inclusief touchscreen en een scharnier waarmee je het scherm helemaal rond kan draaien zodat je de laptop ook als een soort lompe tablet kunt gebruiken (of in elke tussenliggende stand). We raden de configuratie met 1080p touchscreen aan , een Intel Core i5-7200U processor, 8 GB RM en een 256 GB solid-state drive. Voor ongeveer €150 meer kun je een Core i7-7500U processor en 16 GB RAM krijgen als je het echt nodig hebt.
Nogmaals, de HP Spectre x360 kan niet tippen aan de XPS 13 qua batterijduur, maar hij komt erg dicht bij. In onze 2016 testmodellen hield de Spectre x360 het 6 uur en 27 minuten vol, en de Dell XPS 13 zonder touchscreen 7 uur en 21 minuten. Dat is lang genoeg om het een volledige werkdag lang vol te houden, niet zoals de ultrabooks die we getest hebben die minder dan 5 uur lang bleven werken in onze batterijtest.
De Spectre x360 heeft een 13,3-inch, 1920×1080 IPS scherm, net als onze topkeuze, maar met de toegevoegde bonus van een touchscreen en een 360 graden scharnier. De nieuwste versie van de x360 heeft een veel smallere omranding dan vorige modellen – dit zorgt ervoor dat de laptop moeilijker vast te houden is in tablet modus, maar in ruil daarvoor ziet het lichaam er smaller en lichter uit en oogt het scherm meeslepend. We zijn blij dat HP erin is geslaagd de schermomranding van de 360 te verkleinen zonder de webcam uit het bovenste midden gedeelte weg te halen waar hij hoort. Als je vaak videobelt kan de x360 een betere optie zijn dan de XPS 13.
Volgens de Laptop Mag’s testen heeft het scherm van de Spectre x360 een breder kleurenschema en is hij meer kleur accuraat dan de Dell XPS 13. Het scherm van de HP heeft meer glans dan die van onze topkeuze, maar dat is een noodzakelijk goed voor een stevig touchscreen. De Spectre x360 ondersteunt op het moment geen actieve stylus, maar HP zegt dat ze aan de 1080p en 4K modellen allebei ondersteuning zullen toevoegen met de volgende hardware herziening.
De 2016 HP Spectre x360 heeft twee Thunderbolt 3 poorten – een eigenschap die vorige modellen misten – maar hij heeft nog één USB-A poort voor oudere apparaten; en hij heeft een hoofdtelefoon aansluiting. De Spectre x360 heeft net als de XPS 13 geen uitgaande video poorten meer zoals een Mini DisplayPort of HDMI, maar de Thunderbolt 3 poorten zullen schermdata dragen door een juiste kabel, adapter of dock. De x360 kun je aan beide Thunderbolt 3 poorten opladen maar alleen met gebruik van de bijgeleverde oplader.
De HP heeft een aan en uit knop aan de linkerkant en een volume knop aan de rechterkant. Deze knoppen zijn bedoeld voor gebruik in de tablet mode, maar de aan en uit knop is in het bijzonder onhandig omdat je er per ongeluk op kan drukken als je de laptop oppakt. De Specte x360 ondersteunt 802.11ac Wi-Fi en Bluetooth 4.2, en HP begrijpt een gelimiteerde garantie van een jaar in met één jaar chat ondersteuning en 90 dagen telefoon ondersteuning.
Eerdere modellen van de x360 waren merkbaar groter en zwaarder dan de XPS 13, maar dit jaar, ook al is de HP nog steeds ongeveer een inch dieper (van de rand aan de voorkant tot de achterkant), is hij minder dan een vijfde van een pond zwaarder en een haar dunner – ook al kun je dat niet zien als je ze naast elkaar zet.
Het toetsenbord van de Spectre x360 heeft een klein beetje meer ruimte dan degene op de XPS 13 – 1.2mm tegenover 1.2mm, volgens de metingen van Laptop Mag – en de toetsen van dit model voelen fris om los te laten en gaan meteen terug naar hun startpositie. De toetsen van de XPS 13 voelen hiermee vergeleken een beetje sloom, maar beide toetsenborden zijn meer dan comfortabel genoeg voor lange typsessies.
Maar omdat het toetsenbord zilver is zorgt het achtergrondlicht van het toetsenbord ervoor dat de donkere letters moeilijker te zien zijn gedurende de dag door een zilver op zilver effect te creëren. Het achtergrondlicht is ook ongelijk verdeeld, waardoor sommige toetsen – zoals de { toets in ons review stuk – er lichter uitzien dan de rest, en het achtergrondlicht achter andere, zoals de Caps Lock, wordt lichter en donkerder gedurende de toets. In ieder geval is de achtergrondverlichting schakelaar toets niet langer permanent verlicht, wat het geval was in vorige versies van de x360.

De Dell XPS 13 onze favoriete keus voor de beste ultrabook van het jaar 2017.
Het extra brede touchpad van de Spectre x360 is betrouwbaar voor het klikken en het gebruik van gebaren met twee en drie vingers, maar de extra breedte maak het rechts klikken moeilijk: Ik had de extra ruimte niet nodig en gebruikte hem ook niet, wat erger is, wanneer ik probeerde om rechts te klikken drukte ik vaak waar de onder rechtse hoek is op een touchpad van normale grootte. Op het extra brede touchpad van de x360 is die plek nog steeds een klik met de linkermuisknop – de rechter klik zone begint na de rand van de spatiebalk. Na verschillende modellen van deze laptop te hebben gebruikt door de jaren heen ben ik er nog steeds niet aan gewend.
Over het algemeen bied de HP Spectre x360 een goed design, uitmuntende bouwkwaliteit en het gevoel van een premium laptop. Maar hij is nog steeds lichtelijk oncomfortabel om vast te houden op de tablet manier. Zoals het met de meeste wisselbare laptops is, is het 360 graden scharnier van de Spectre een bonus voor mensen die het af en toe gebruiken, maar het zorgt er niet voor dat de Spectre een goede tablet is. Het scharnier voelt ook een beetje los aan en hindert het primaire gebruik van de HP als ene laptop: de bovenkant verschuift een beetje wanneer je de computer aanpast en wiebelt als je een tafel met andere typers deelt.
Ons review stuk had een beetje last van een jammerend geluid uit de spoelen dat hoorbaar was van een afstand van ongeveer twee inches wanneer de laptop ingeplugd was en aan het opladen. Maar het geluid was alleen hoorbaar in een stille kamer, erg dichtbij de laptop, en het verdween wanneer er zachte muziek of rustige conversaties plaatsvonden.
Ondanks deze onvolkomenheden is het late 2016 model van de HP Spectre x360 goed bevallen bij de reviewers.
Laptop Mag gaf het late 2016 model van de Spectre x360 een Editors’ Choice award, en schrijft: “Met zijn eersteklas prestaties, uitstekende design, 10-uur batterijduur en converteerbare verscheidenheid is de Spectre x360 niet alleen de beste 2-in-1 die op het moment verkrijgbaar is; het is misschien wel de beste laptop die HP ooit gemaakt heeft. Ja, het scharnier had wat stijver gekund, en ik wilde dat HP de sleuf voor een SD-kaart niet verwijderd had, maar over het algemeen is de x360 de converteerbare laptop om te verslaan.”
The Verge noemt hem “ de beste Windows laptop van 2016” en concludeert “het is een dunne en lichte computer die niet bezuinigt op kracht of batterijduur, noch dwingt hij je van een gelimiteerde poortselectie gebruik te maken of vereist je om een nieuwe toetsenbord opzet te leren of om te gaan met een slechtwerkend touchpad. Hij komt het meest dichtbij een perfecte laptop die ik in lange tijd gebruikt hebt en hij is beter dan alle andere opties in zijn klasse.”
PCMag gaf de Spectre x360 uit het late 2016 ook een Editors’ Choice award, en noemde het een “krachtige, hoge klasse converteerbare-hybride laptop die een sterke prestatie levert en een uitzonderlijke batterijduur voor zijn prijs.”
Budget keuze: Asus ZenBook UX330UA
Als je een geweldig ultrabook wil maar geen duizenden dollars hebt om uit te geven bevelen wij de Asus ZenBook UX330UA aan, die voor ongeveer €750 verkocht wordt op het moment van schrijven. Het is een belachelijk goede laptop voor deze prijs, en we hadden hem bijna onze topkeuze gemaakt boven de XPS 13. De ZenBook UX330UA is goedkoop, dun en licht en heeft een geweldige batterijduur, een goed achtergrondverlicht toetsenbord en een vingerafdruklezer. Zijn specificaties zijn bijna identiek aan die van onze topkeuze – behalve een langzamere, SATA solid-state drive – maar hij kost zo’n €350 minder. We bevelen de UX330UA-AH54 configuratie met een Intel Core i5-7200 processor aan, 8 GB geheugen en een 256 GB solid-state drive.
De enige punten waarop de ZenBook niet onze topkeuze geworden is zijn door zijn minder betrouwbare touchpad en het grotere lichaam vergeleken met de XPS 13, en het gemis aan Thunderbolt 3. (Het ZenBook heeft wel een USB-C poort, maar de laptop kan niet via deze poort en zijn USB 3.1 Gen 1 worden opgeladen, die niet sneller is dan een USB 3.0.) Als deze eigenschappen geen honderden dollars waard zijn voor jou, dan moet je een ZenBook nemen.
De ZenBook neemt meer tasruimte in dan onze andere keuzes, met een 12.7-inch wijdte, 8,7 inch diepte en een halve inch dik is hij bijna een inch breder dan de Dell XPS 13 en de Spectre x360, en nog bijna een inch dieper dan de XPS 13. Maar met 2,6 pond is de ZenBook een beetje lichter dan de XPS 13 en Spectre x360 die respectievelijk 2,7 en 2,85 pond wegen.
In onze batterijtest hield de Asus ZenBook UX330UA het 8 uur en 3 minuten vol, met afstand het langste van de Windows ultrabooks die we in het later 2016 en vroege 2017 getest hebben. Naast onze keuzes – de Dell XPS 13 en de HP Spectre x360 – komen de meeste andere Windows ultrabooks niet eens dichtbij, waarbij de meerderheid vaak leeg is voor het 6 uur punt.
Asus heeft een paar van de grootste onvolkomenheden verbeterd van onze vorige budget keuze, de ZenBook UX305UA, door toetsenbord achtergrondlicht toe te voegen, het scherm en de speakers te verbeteren, en een USB-C poort toe te voegen. Het toetsenbord van de UX330UA voelt ook beter dan die van zijn voorgangers, met zachte, terugverende toetsen die alleen een klein beetje papperig voelen wanneer je ze loslaat. Maar in tegenstelling tot het toetsenbord van onze andere keuzes, is de bovenste rij van de ZenBook geconfigureerd als standaard functie (F) toetsen, zodat je Fn in moet drukken om de schermverlichting en het volume te veranderen.
De schermkleuren van de UX330UA zijn een beetje koel, maar het scherm is een ontzettende verbetering vergeleken met de vieze geelgroene tint van de UX305. En de speakers zijn nu te vergelijken met die van andere ultrabooks – niet geweldig, maar niet slecht. De speakers van onze vorige budget ZenBook keuze waren een paar van de slechtste die ik ooit in een laptop heb gehoord.
Het touchpad van de UX330UA is echter wel een beetje een stap terug. Tijdens het testen was de gladde, glanzende service soms een beetje te gevoelig, waardoor er twee en drie vinger gebaren opgewekt werden die ik niet had bedoeld, en er voorbij dingen werd ingezoomd waar ik op had willen klikken. De fysieke linker en rechter kliks zijn papperig en zacht, niet fris en pittig zoals op een goede touchpad. Dit maakte het moeilijk om de klik te voelen. De touchpad werkt voor het grootste gedeelte van de tijd degelijk, maar het is iets meer frustrerend om te gebruiken dan de touchpads van onze andere keuzes.
De vingerafdruklezer werkte elke keer heel snel (ook al ben ik nog geen Windows ultrabook tegengekomen met een vingerafdruklezer die dat niet doet).
De metalen behuizing van de ZenBook voelt solide en buigt niet onder druk, en de bovenkant heeft een hip patroon van concentrische cirkels. Het scharnier glijd open en gaat soepel dicht, maar de bovenkant en het scherm kunnen iets meer wiebelen dan we prettig vinden. Voor de prijs is de ZenBook UX330UA ontzettend goed gemaakt.
De UX330UA heeft een mix van nieuwe en oude poorten, waardoor hij compatible moet zijn met je bestaande apparaten en de nieuwe die over de volgende jaren uit zullen komen. De ZenBook heeft een USB-C poort, waar we blij mee zijn, maar hij is USB 3.1 Gen 1 en je kunt de laptop niet via deze poort opladen – we zouden liever zien dat Asus een snellere meer capabele Thunderbolt 3 poort toevoegde. Hij heeft ook twee USB 3.0 poorten, een Micro HDMI poort, een gecombineerde hoofdtelefoon aansluiting, een SD kaart sleuf en een eigen oplaadpoort, en hij ondersteunt de huidige generatie 802.11ac Wi-Fi en Bluetooth 4.1.
Omdat de UX330UA een grovere schermomranding heeft dan onze andere keuzes, is er heel erg veel ruimte voor de webcam aan de midden bovenkant van het scherm. De video kwaliteit kan niet tippen aan die van een externe webcam, maar is goed genoeg voor vergaderen met video. Asus heeft ook een vingerafdruklezer toegevoegd voor Windows Hello login ondersteuning en hij werkte elke keer dat we inlogden snel en gevoelig.
Tijdens het testen van de UX330UA werd hij nooit te warm, en ook al waren de ventilatoren hoorbaar tijdens zwaarder werk, ze werden nooit te luid om afleidend te worden. Net zoals onze andere keuzes heeft de ZenBook een beetje last van het gejammer van de spoelen, maar dat was alleen hoorbaar als je twee inches van het toetsenbord was. De UX330UA krijg je met een één jaar gelimiteerde garantie van Asus.
Maar een paar publicaties hebben de Asus ZenBook UX330UA gereviewed en degene die getest hebben deden dat vaak met een ouder model met een vorige generatie Skylake processor.
NotebookCheck noemt de UX330UA een “elegante langeafstandloper,” concluderend dat het “de beste kwaliteiten van de serie geërfd heeft, zoals overweldigende behuizing en licht gewicht. Los van de ietwat gemiddelde input apparaten, heeft het weinig tekortkomingen met name niet in de fantastische batterijduur.”
UltrabookReview.com’s review vindt het een “solide optie voor degenen die op zoek zijn naar een scherp geprijsde compacte laptop” en besluiten, “De ZenBook voldoet aan alle eisen wanneer het op uitstraling en algemene bouwkwaliteit aankomt, heeft een goed toetsenbord, presteert goed, blijft meestal koel en kan voor een lange tijd gebruikt worden zonder op te laden. Aan de andere kant kan het scherm beter, met alleen maar een gemiddeld contrast en helderheid, het touchpad heeft wat verbetering nodig, de ventilator aan de binnenkant zou minder agressief kunnen en de hoek waarop je het scherm naar achter kunt klappen is één van de meest gelimiteerde die ik tegen ben gekomen op een moderne laptop.”
Upgrade opties
De meeste mensen moeten eigenlijk niet meer betalen voor een ultrabook met een schermresolutie hoger dan 1920×1080 ten koste van de batterijduur. Maar als dat is wat je nodig hebt dan biedt de Dell XPS 13 een QHD touchscreen aan, en de HP Spectre x360 zal op een gegeven moment ook met een 4K scherm verkrijgbaar worden.
Voor een Dell XPS 13 met upgrade bevelen wij de volgende configuratie aan met een 3200×1800 touchscreen, een Intel Core i5-7200U processor, 8GB RAM, en een 256 GB solid-state drive. Dit kost ongeveer €300 meer dan de niet touchscreen versie op het moment van schrijven. (Het touchscreen model kun je ook met de Core i7 processor en 16 GB RAM bestellen, mocht je dat nodig vinden.) Het model met hoge resolutie hield het 5 uur en 52 minuten vol, ongeveer anderhalf uur minder dan het niet touchscreen model.
Zorg en onderhoud
Als je één van onze keuzes gaat aanschaffen raden wij aan om onze gids te bekijken over hoe je je gloednieuwe Windows computer moet installeren, waar we alles wat je moet weten uitleggen het snel opzetten en laten lopen van je PC.
De basis laptop zorg en onderhoud regels gelden ook voor ultrabooks: Veeg met een zacht doekje en een klein beetje zeepwater (zeepwater op het doekje, niet op het scherm) het scherm schoon, gebruik een luchtdruk spray om stofjes van je toetsenbord en uit de luchtgaten te verwijderen, en laat geen vloeistof over de toetsen heen vallen.
Geen van onze keuzes – de Dell XPS 13, de HP Spectre x360 en de Asus ZenBook UX330UA – hebben een upgrade mogelijkheid voor het RAM-geheugen. Je kunt de solid-state drive van de Asus ZenBook upgraden, maar door dat te doen in de Dell XPS 13 of de HP Spectre x360 kun je je fabrieksgarantie kwijtraken.
Als je geen van onze keuzes hebt dan kun je Crucial’s Upgrade Advisor gebruiken om te zien of de RAM of SSD van jouw machine een upgrademogelijkheid heeft (en of het upgraden ervoor zal zorgen dat je fabrieksgarantie verloopt).
Waar kun je je op verheugen
Microsoft heeft de Surface Laptop aangekondigd, een 13,5-inch ultrabook die op Windows 10 S loopt, een lichtere versie van het systeem die alleen apps uit de Windows store kan laten lopen. (Gebruikers kunnen een upgrade naar Windows 10 Pro installeren voor een extra €50.) De Surface laptop begint vanaf €1,000 maar kost met onze aanbevolen specificaties €1,300. We zullen ernaar kijken als hij rond midden Juni verkocht gaat worden.
Acer kondigde in April 2017 de Swift 3 aan op haar pers conferentie. Ook al is het nieuwe model redelijk zwaar met 3,3 pond, we zien uit naar de Swift 3 als een mogelijke concurrent voor onze huidige budget keuze voor de volgende update. Hij zal in Juni beschikbaar worden voor rond de €600.
HP liet op CES 2017 weten dat het een 4K optie gaat toevoegen aan onze runner-up, de 13-inch Spectre x360. We zullen onze upgrade optie sectie herzien wanneer die beschikbaar komt. HP zal ook een actieve pen toevoegen die met de 1080p en 4K modellen kunnen werken van de Spectre x360, maar ze hebben nog niet aangekondigd wanneer dit te bestellen gaat zijn.
Samsung vernieuwt de Notebook 9 met de zevende generatie processors van Intel en een kleinere omranding. Een Samsung vertegenwoordiger vertelde ons op CES 2017 dat het bedrijf nog geen verandering had aangebracht om de batterijduur van de Notebook 9 te verbeteren, dus we zullen zien hoe het vernieuwde model het gaat doen.
Asus kondigde ook de Zenbook 3 Deluxe aan, een ultrabook met een 14-inch scherm. Hij zal vanaf Mei verkrijgbaar zijn, beginnend vanaf €1,700. Dat is voor de meeste mensen te duur, maar we houden hoop voor een goedkoper model met specificaties die dichter bij onze aanbevelingen liggen.
LG heeft nieuwe modellen van de Gram laptop aangekondigd op CES 2017. De 13,3-inch niet touchscreen versie van de LG Gram 13Z970 kost €1,000, terwijl zijn tegenhanger met touchscreen €100 meer kost. Beide hebben Intel Core i5 processors, 8 GB RAM en 256 GB solid-state opslag.
LG heeft ook twee 14-inch touch 14Z970 modellen: één met een Intel Core i5, 8 GB RAM en 256 GB opslag, en de andere met een i7 processor, 8GB RAM en een 512 GB SSD. Deze kosten respectievelijk €1,200 en €1,500. Eerdere modellen kregen slechte reviews van verschillende publicaties: Laptop Mag noemt “de korte batterijduur en het holle keyboard” van de laptop, en CNET schrijft, “Batterijduur is niet indrukwekkend en het lichaam van ons review stuk kraakte.” Dus we zullen afwachten en zien hoe de volgende pogingen van LG gaan vallen.
De competitie
De vijfde-generatie Lenovo ThinkPad X1 Carbon is een fantastische laptop die als satijn aanvoelde onder mijn vingers. Dun en licht, en heeft een batterijduur van dezelfde lengte als die van de Dell XPS 13. Hij heeft ook een geweldig scherm, toetsenbord en touchpad, en heeft een heleboel nieuwe en oude poorten. (We hadden soms wat problemen met het touchpad, maar die hebben we opgelost door “edge tap filtering” in de instelling uit te zetten.) De X1 Carbon heeft ook een ruw frame, een morsbestendig toetsenbord, TPM en volledige disk hardware encryptie, alle eigenschappen die onze topkeuzes niet hebben.
Helaas kost hij wel meer dan €1,500 met onze aanbevolen specificaties – een Core i5 processor, 8GB RAM, een 256 GB solid-state drive – of ongeveer net zoveel als de 13-inch MacBook Pro met vergelijkbare specificaties. De meeste mensen hoeven niet zoveel uit te geven aan een laptop wanneer ze een excellent werkende laptop kunnen aanschaffen voor €400 of €500 minder. Maar als je van ThinkPads houdt of meer wilt betalen voor de extra eigenschappen dan is de vijfde generatie X1 Carbon degene om te nemen.
De Lenovo Yoga 910 is een geweldig ultrabook met een lange batterijduur, een goed toetsenbord en touchpad en is geweldig gebouwd. Maar hij is groter, zwaarder en duurder dan de meeste van onze andere keuzes, en er zit geen Thunderbolt 3 poort in, heeft hele luide ventilatoren en een slecht geplaatste webcam. Dit zijn allemaal kleine onvolkomenheden, en we hebben de Yoga 910 sterk overwogen om zijn grote, prachtige scherm, 360 graden scharnier en vingerafdruklezer. Maar uiteindelijk is er niet genoeg reden om een Yoga 910 te verkiezen boven de Dell XPS 13 of de HP Spectre x360.
De Dell XPS 13 2-in-1 is ook een geweldig ultrabook met aanpasbaar scharnier en een vingerafdruklezer. Hij bleef het bijna zeven uur lang doen in onze testen – ongeveer een half uur langer dan de HP Spectre x360 – en hij weegt ongeveer een pond minder. Maar de XPS 13 2-in-1 kost een paar honderd dollar meer dan de x360 voor een zwakkere Y-series processor. (De Core i7-7Y75 processor die we getest hebben was snel genoeg voor alledaags werk, maar er is geen reden om meer te betalen voor een zwakkere processor.)
Daarbij heeft de XPS 13 2-in-1 een paar vervelende grillen die bij elkaar op leiden tot irritaties in alledaags gebruik. Als de laptop gesloten is, is het ontzettend moeilijk om hem open te doen doordat het scherm zwaar is en er nergens een lipje is om vast te houden om het scherm van het toetsenbord te scheiden. Het heeft mij en drie bijstanders de eerste keer op zijn minst 30 seconden gekost om de laptop voor de eerste keer open te maken. Wanneer de laptop open is dreigt het zware touchscreen ervoor te zorgen dat de bovenkant van de laptop naar achter valt als het scherm wordt aangeraakt of de tafel wiebelt. En de aan en uit knop op de zijkant verzekerde je er niet van dat de laptop aan ging, noch is er ergens aan de voorkant van de laptop te zien of je hem aangezet hebt. We hopen dat Dell deze problemen in de volgende revisie van de 2-in-1 zal oplossen.
We waren groot fan van het dunne en lichte frame van de Acer Swift 7, het comfortabele toetsenbord en de fantastische bouwkwaliteit. Maar we kunnen hem niet aanbevelen boven onze andere keuzes omdat hij een kortere batterijduur heeft – maar 4 uur en 30 minuten in onze test – een zwakkere Y-series processor, geen oude poorten, en geen Thunderbolt 3 poorten, en hij kost toch ongeveer hetzelfde als onze andere topkeuzes. We hebben ook de converteerbare Acer Spin 7 getest, die al dezelfde onvolkomen heeft en geen toetsenbord achtergrondlicht.
De HP Spectre was onze vorige tweede keuze met dank aan zijn spectaculaire toetsenbord en dunne en lichte lichaam, maar is niet genoemd bij onze nieuwe keuzes omdat die ene betere batterijduur hebben. De zesde generatie Spectre hield het maar 4 uur en 41 minuten vol in onze batterijduurtest, terwijl alle huidige keuzes op zijn minst 6,5 uur lang bleven werken. De Spectre heeft vanaf toen een update gehad met zevende-generatie processors, maar we verwachten niet dat dat een significant verschil gaat opleveren wat betreft de batterijduur.
De Asus Zenbook 3 is een sterke concurrent van de 12-inch MacBook. Ik heb de CES 2017 er mee verslagen omdat hij de lichtste laptop in mijn arsenaal was met maar 2 pond en hij heeft een goede batterijduur, hij bleef 6 uur en 29 minuten werken in onze test. Maar we raden hem aan de meeste mensen niet aan omdat hij een enkele USB-C poort heeft – niet eens Thunderbolt 3 – en hij heeft een smal, oncomfortabel toetsenbord.
Vergeleken met onze keuzes is de prijs van de Razer Blade Stealth hoger, heeft hij een kortere batterijduur en een kleiner scherm met een enorme omranding. Hij heeft wel betere specificaties – een Cor i7-7500U processor, 16 GB RAM en een 2560×1440 resolutie scherm, maar voor de meeste mensen is het niet een beter ultrabook dan onze topkeuzes. We zijn benieuwd om het te testen met de Razer Core om te zien hoe goed hij is gecombineerd met een extern grafisch dock station voor gamen.
De Asus ZenBook UX305UA was onze vorige budgetkeuze, maar het is het waard om iets meer te betalen voor de UX330UA om een processor te krijgen van deze generatie, een achtergrondverlicht toetsenbord, een beter scherm en betere speakers, een vingerafdruklezer en een USB-C poort.
De Asus ZenBook UX305LA was eerder ook een budget aanbeveling, maar nu is hij moeilijker te vinden en heeft hij een slechtere processor. De Asus ZenBook UX305CA is onwaarneembaar dunner en lichter dan de UX305LA maar hij gebruikt een zwakkere Core M processor en had in onze tests een kortere batterijduur. De Asus ZenBook Flip UX360 is alleen verkrijgbaar met Core M processors.
De €1,000 Asus ZenBook UX306UA is te duur om onze budgetkeuze te onttronen. Laptop Mag was niet onder de indruk van het toetsenbord of de webcam van de UX306UA en in hun review raden ze in plaats daarvan de Dell XPS 13 aan.
De vierde-generatie Lenovo ThinkPad X1 Carbon heeft een geweldig toetsenbord, een solide touchpad en een degelijke batterijduur, maar hij is iets lomper dan onze keuzes, laat staan dat hij een paar honderd dollar duurder is. Als je een groot fan bent van ThinkPads is hij een goede optie, ook al hij is niet zo makkelijk te upgraden als de traditionele ThinkPad.
We zijn niet van mening dat het 360 graden scharnier van de ThinkPad X1 Yoga van Lenovo hem €250 meer waard maakt dan de gewone X1 Carbon.
We hebben de Acer Aspire S13 vergeleken met onze eerdere budgetkeuze, de Asus ZenBook UX305UA, maar kwamen er achter dat de ZenBook ongeveer een twee uur langere batterijduur had en beter gebouwd was. De S 13 heeft wel een achtergrondverlicht toetsenbord en een Type-C poort maar de Acer is lomper, en het toetsenbord en touchpad zijn niet even comfortabel en gevoelig.
We hebben de Lenovo ThinkPad 13 met een zesde-generatie processor getest als een potentiele budget optie omdat hij onze aanbevolen specificaties heeft voor onder de €850. Maar op die manier had hij ruwweg anderhalf uur minder batterijduur dan de ZenBook UX305UA. Hij is ook zwaarder en duurder dan onze budgetkeuze. Lenovo zal in het begin van 2017 de ThinkPad 13 herzien en wij zullen hem opnieuw bekijken als het er veelbelovend uitziet.
De Lenovo IdeaPad 710S heeft een geweldig scherm, toetsenbord en touchpad en weegt maar 2,6 pond, maar in onze tests had dit model met een zesde generatie processor ruwweg 2,5 uur minder batterijduur dan de Dell XPS 13 en de Asus ZenBook UX305UA met Skylake processors. We verwachten niet dat de batterijduur significant zal verbeteren met zevende generatie processors, dus geen van de configuraties van de 710S zijn van meer waarde dan onze keuzes.
De zesde generatie Samsung Notebook 9 zag er veelbelovend uit – we hielden meteen van zijn lichte gewicht (1,9 pond), het goede toetsenbord, degelijke touchpad en de redelijke prijs – maar hij hield het maar 4 uur en 14 minuten vol in onze batterijtest. We kunnen de Notebook 9 niet aanbevelen door zijn rampzalige batterijduur, plus slechte bouwkwaliteit en smalle poort selectie. De converteerbare Samsung Notebook 9 Spin had een 3200×1800 resolutie scherm en een nog slechtere batterijduur als resultaat. Samsung kondigde op de CES 2017 een update aan voor de Notebook 9, maar we verwachten geen grote batterijduur verbeteringen.

De Dell XPS 13 onze favoriete keus voor de beste ultrabook van het jaar 2017.
Heb je zelf ervaringen met ultrabooks, of vind je dat we bepaalde opties niet overwogen hebben? Laat het ons weten in de reacties.